IRC

Lansare | Configurare | Conectarea | Canale | Alaturarea / Parasirea | Chatting | DCC | Comenzi

IRC...Internet Relay Chat...Trei cuvinte adulate de unii si urate de altii. Ce este de fapt IRC? Cititi mai jos si sunt sigur ca veti gasi o gramada de informatii noi despre mIRC si multe altele!

1. LANSARE

Se lanseaza programul (dupa ce a fost instalat, bineinteles). Apare o fereastra numita "About mIRC" reamintind ca produsul este shareware si ca trebuie platit dupa trecerea perioadei de proba. Se inchide aceasta fereastra. Atentie, insa, ca fereastra aceasta are un patratel micut in stanga jos in care se afla o bifa. Scoateti-i bifa si dati-i close. Fereastra aceasta nu are sa mai apara.

2. CONFIGURARE

Apare fereastra de configurare numita "mIRC Options". Aici exista mai multe cimpuri care trebuie completate.

In cimpul "Full Name" (Nume Complet) se pot scrie numele si prenumele reale insa cei mai multi internauti prefera sa nu-si dezvaluie adevarata identitate si ca urmare scriu un nume fictiv, o porecla sau un mic comentariu. In cimpul "E-mail Address" (Adresa de posta electronica) se poate scrie o adresa de mel (reala sau fictiva) de tipul utilizator@fsi.ro (fsi = furnizor de servicii internet).

In cimpul "Nickname" (Porecla principala) se scrie numele sub care dorim sa fim cunoscuti pe IRC. Aceasta porecla poate fi orice combinatie de litere si cifre insa unele servere nu accepta o porecla mai mare de 9 caractere. In cimpul "Alternative" (Porecla alternativa) se scrie o porecla diferita de prima, pe care programul o va folosi daca porecla principala este deja utilizata de un alt internaut care participa la discutii pe serverul respectiv.

3. CONECTAREA LA SERVERUL IRC

La pornirea programului mIRC din fereastra "mIRC Options" ne alegem serverul IRC la care dorim sa ne conectam. Exista doua variante:

 • a) Serverul se afla in listele din programul mIRC. In acest caz se alege intii din meniul derulant "IRC Network" reteaua de servere la care dorim sa ne conectam, de exemplu "Undernet",o retea foarte buna care este de altfel recomandata pentru internautii romani. Apoi din meniul derulant de dedesubt se alege serverul IRC din aceasta retea la care dorim sa ne conectam,de exemplu Undernet: EU, FR, Caen. In sfirsit, apasam pe butonul "Connect to IRC Server" si conexiunea se va realiza automat.
 • b) Serverul nu se afla in listele din programul mIRC. In acest caz se apasa butonul "Add" si apare fereastra "Add server". In aceasta fereastra se completeaza cimpul "Description" (Descriere) cu un nume usor de retinut, de exemplu "IRC Romania". In cimpul "IRC Server" se scrie adresa serverului IRC, care este o adresa precisa sub care este cunoscut serverul in reteaua IRC (de exemplu serverul francez de mai sus are adresa : caen.fr.eu.undernet.org ).In cimpul "Port" se scrie in general 6667. In cimpul "Group" se scrie numele retelei din care face parte serverul la care dorim sa ne conectam sau nu se scrie nimic. In cimpul "Password" in general nu se scrie nimic. In sfirsit,se apasa butonul "Add" si serverul este adaugat la lista de servere a programului mIRC. In acest moment numele noului server ar trebui sa apara in cimpul care se afla deasupra butonului "Connect to IRC Server". Apasind pe acest buton sintem conectati automat la serverul nou adaugat.
 • Conectarea la un server se poate realiza si facind clic dreapta cu cursorul mausului pe butonul "Options" din bara de instrumente ("Toolbar") si apoi alegind din meniul derulant mai intii o retea si apoi un server IRC sau alegind optiunea de conectare la un server ales la intimplare ("random server") de catre mIRC.
 • Este posibil ca serverul la care dorim sa ne conectam sa fie indisponibil pe moment,de ex. din cauza unor probleme tehnice. In aceasta situatie mIRC va incerca conectarea la un alt server din aceeasi retea si in cele mai multe cazuri conectarea va fi reusita in scurt timp. In general toate serverele care apartin unei retele au aceleasi canale de discutii deci nu este nici o problema daca sintem conectati la alt server decit la cel dorit initial.

  Dupa realizarea conectarii se deschide in mIRC o fereastra de comunicare cu serverul care prezinta citeva date tehnice despre server si apoi citeva reguli de comportament care trebuie respectate pentru a nu fi deconectat de la server. Fereastra de comunicare cu serverul are numele acestuia si va ramine deschisa atita timp cit sintem conectati la server. Ea poate fi inchisa daca dorim sa renuntam la conectarea la serverul respectiv.

  Regulile de comportament sint grupate intr-un mesaj de bun-venit numit "Message of the Day" (MOTD) si variaza de la server la server dar in general se refera la limbajul folosit (care nu trebuie sa fie obscen sau injurios), la faptul ca nu este voie sa se faca reclama si la modul de scriere a mesajelor (uneori nu este permisa scrierea cu majuscule sau in culori).

  Unele servere ofera inregistrarea poreclei ("nickname") in asa fel incit nimeni altcineva sa nu o mai poata folosi. Inregistrarea se face (pentru fiecare server in parte) cu ajutorul unei parole si este valabila atita timp cit porecla este folosita pe serverul respectiv. Daca nu se foloseste porecla timp de 30 de zile inregistrarea devine nula si porecla poate fi folosita si inregistrata de altcineva.

  Conectarea simultana la mai multe servere de IRC este indicata atunci cind dorim sa fim conectati in acelasi timp la servere care apartin unor retele diferite, de ex. un server se afla in reteaua Undernet si altul in reteaua IRCNet. Conectarea la un server nou se realizeaza facind clic dreapta cu cursorul mausului pe butonul "Options" din bara de instrumente ("Toolbar") si apoi alegind comanda "New server window" din meniul derulant care apare. Se va deschide o fereastra de comunicare cu un server. Facem din nou clic dreapta pe butonul "Options" si apoi alegem din meniul derulant un server IRC, evident altul decit acela la care sintem deja conectati si apoi cautam canalul care ne intereseaza.

  Conectarea la un server nu este intotdeauna incununata de succes. In unele situatii conectarea esueaza, fie din cauza conexiunii proaste la Internet, fie cel mai adesea din cauza ca serverul respectiv refuza conectarea. Exista doua motive principale pentru care se intimpla acest lucru. Primul este faptul ca la serverul respectiv s-au conectat deja foarte multi internauti si exista pericolul ca serverul sa nu faca fata daca numarul acestora creste in continuare. Al doilea motiv este legat de activitatile distructive ale unor internauti care incearca sa produca prabusirea serverelor IRC. Din cauza faptului ca multi dintre internautii care au un astfel de comportament necivilizat se afla in Romania multe servere IRC au adoptat o masura drastica si anume interzicerea accesului pentru toti internautii romani.

  In situatia in care conectarea la un server IRC nu este posibila mIRC va afisa un mesaj de avertizare ("Unable to resolve IRC server"). In fereastra de conectare apare motivul pentru care se intimpla acest lucru de exemplu accesul este interzis ("you are not allowed to connect to this server"). mIRC va incerca in mod repetat sa se conecteze la server si va fi de fiecare data refuzat. De aceea trebuie apasat butonul "Disconnect" si apoi trebuie cautat un alt server,eventual in alta retea de servere.

  Exista posibilitatea ca serverul IRC la care sintem deja conectati sa aiba probleme tehnice si sa se intrerupa conectarea la el,fara a se intrerupe insa conectarea la Internet. Acest lucru este semnalat de faptul ca in fereastra camerei de discutii in care sintem apare scris "Disconnected". In aceasta situatie trebuie incercata mai intii reconectarea la acelasi server apasind butonul de conectare/deconectare si apoi, daca reconectarea a esuat, trebuie incercata conectarea la alt server.

  Conectarea cea mai buna pentru internautii romani este la serverele retelei "Undernet" pe care se afla cele mai multe canale de discutii romanesti, alaturi de un numar foarte mare de canale de discutii internationale.

  4. COMUNICAREA CU SERVERUL IRC

  Putem da comenzi serverului atit din fereastra de comunicare cu el cit si din ferestrele canalelor de discutii insa doar in fereastra de comunicare cu serverul vor apare raspunsurile pe care serverul le da comenzilor noastre. Toate ferestrele de comunicare (nu si ferestrele de optiuni,etc.) care se deschid in mIRC sint impartite in doua sau trei cimpuri.In cimpul de jos scriem atit comenzile pe care i le dam serverului cit si mesajele pe care le dorim transmise celorlalti internauti prezenti intr-un canal de discutii.

  Toate comenzile pe care i le dam serverului trebuie precedate de semnul "/" (fara ghilimele) ,altfel comenzile nu sint luate in considerare. Dupa ce scriem o comanda apasam tasta "Enter" si comanda este trimisa serverului.

  Pentru cei obisnuiti cu sistemele de operare care folosesc o linie de comanda (MS-DOS sau Linux) lucrurile sint extrem de simple mai ales ca nu trebuie tinute minte multe comenzi. Pentru cei obisnuiti cu sistemul de operare Windows comunicarea cu serverul este mult simplificata facind clic cu mausul pe butoanele sau pe optiunile din meniurile derulante ale programului mIRC a caror apasare este similara cu scrierea unor comenzi.

  5. LISTA DE CANALE

  Pentru a incepe sa comunicam cu alti internauti conectati la serverul de chat trebuie sa intram intr-o "camera de discutii" (sau "canal"). Cea mai importanta comanda in comunicarea cu serverul este comanda LIST care ne arata care sint camerele de discutii (canalele) gazduite de acel server.

  Comanda LIST trebuie folosita cu mare precautie pe serverele de chat la care se pot conecta multi internauti (toate serverele de pe retelele mari cum sint Undernet, DALNet, EFNet, etc.). Folosind comanda LIST in mod INCORECT pe aceste servere poate fi generata o lista de citeva mii de canale, lista care se descarca foarte greu si pentru afisarea careia sint acaparate toate resursele calculatorului. Acest fenomen se numeste "flood" (inundare cu date) si poate duce la blocarea calculatorului. De aceea este recomandat sa se ceara o lista cu canalele care au mai mult de 50 de membri.

  Majoritatea canalelor prezente pe un server au in general 1-5 internauti si de aceea discutiile pe ele nu sint prea interesante. Din aceasta cauza este mai bine sa solicitam serverului o lista cu mai putine canale, alegind de exemplu sa fie afisate doar cele care au un numar mai mare de internauti sau cele care contin in denumirea lor un anumit cuvint.

  In mIRC se poate proceda foarte simplu pentru obtinerea listei de canale. Se apasa butonul "List Channels" din bara de instrumente ("Toolbar") si va apare o minifereastra numita "mIRC List Channels" unde se pot specifica mai multe optiuni cu privire la canalele pe care dorim sa le vedem (numar minim si maxim de internauti si cuvinte care sa apara sau nu in denumirea canalelor). Dupa setarea optiunilor dorite se apasa butonul "Get List" si va apare automat o fereastra cu lista canalelor.

  Modul cel mai sigur de a obtine o lista de canale fara a produce blocarea calculatorului este sa completam in cimpul "Number of a people in a channel" din minifereastra "mIRC List Channels" doar numarul minim de internauti (50 sau un numar mai mare) si apoi sa apasam butonul "Get List".

  Serverul va deschide o nou fereastra, numita "Channels" unde va apare o lista cu canalele de discutii publice, deschise tuturor internautilor. Lista poate fi sortata dupa numarul de internauti prezenti in fiecare canal sau dupa numele canalelor facind clic dreapta in fereastra si alegind comanda "Sort by". Afisarea canalelor in lista poate fi oprita oricind facind clic dreapta in fereastra listei si alegind comanda "Stop list".

  Daca se doreste folosirea liniei de comanda se procedeaza in felul urmator:

  Scriind /list -min n si apasind pe tasta "Enter" vom obtine toate canalele care au cel putin un numar n de internauti, unde n poate fi orice numar intreg de exemplu 8, 20, 55, etc. Este recomandat sa cerem o lista in care sa fie specificate canalele care au mai mult de 50 de membri (de ex. /list -min 50 ).

  Scriind /list -min n -max n' si apasind pe tasta "Enter" vom obtine toate canalele care au un numar de internauti cuprins intre n si n' ,unde n si n' pot fi oricare numere intregi. Daca de exemplu n=25 si n'=100 obtinem canalele care au intre 25 si 100 de internauti. Lista generata prin aceasta comanda poate lua mult timp pina va apare de aceea nu este recomandata folosirea comenzii de catre internautii incepatori, ea fiind specificata aici doar in scop informativ.

  Scriind /list *cuvintcheie* si apasind pe tasta "Enter" vom obtine toate canalele care au in denumirea lor cuvintul-cheie cautat. Lista generata prin aceasta comanda poate lua mult timp pina va apare,de aceea nu este recomandata folosirea comenzii de catre internautii incepatori, ea fiind specificata aici doar in scop informativ.

  6. ALĂATURAREA LA UN CANAL ŞSI PĂARĂASIREA LUI

  In momentul in care am gasit pe lista primita un canal care ne intereseaza facem dublu clic cu mausul pe titlul canalului respectiv (sau putem face clic dreapta pe titlul canalului si apoi alegem din meniul derulant optiunea "join"). Se va deschide automat o fereastra noua unde sintem intimpinati de un mesaj care ne prezinta o descriere a canalului urmata de discutiile care au loc pe acel canal.In acest moment ne-am alaturat canalului si putem participa la discutii.

  Daca ne-am conectat la un server IRC si nu dorim sa descarcam lista de canale dar stim ca pe server este un canal caruia dorim sa ne alaturam facem clic pe meniul "Commands" si alegem din meniul derulant comanda "Join channel". Va apare o minifereastra in care scriem numele canalului (cu sau fara semnul #) si apasam pe butonul "OK" iar in scurt timp ne-am alaturat canalului dorit.

  Daca se doreste folosirea liniei de comanda se procedeaza in felul urmator:

  Scriind /join #canal in fereastra de comunicare cu serverul sau in fereastra oricarui canal de discutii si apasind pe tasta "Enter" ne vom alatura canalului al carui nume il scriem dupa semnul #.

  Ne putem alatura simultan mai multor canale de pe acelasi server facind dublu clic pe rind pe numele canalelor dorite sau folosind comanda de mai sus.

  Daca dorim sa cream un canal scriem /join #canalnou unde canalnou este numele canalului pe care dorim sa-l infiintam pe serverul de IRC la care sintem conectati. Daca exista deja un canal cu numele specificat de noi ne vom alatura lui, daca nu exista el va fi creat. Numele unui canal trebuie sa nu contina spatii de aceea daca numele pe care vrem sa-l dam este format din doua cuvinte trebuie sa le legam cu un semn oarecare, de exemplu o liniuta sau un punct. Un canal exista doar cit timp exista internauti care i s-au alaturat. In momentul in care toti internautii au parasit un canal acesta va dispare, dar va putea fi recreat oricind.

  In momentul in care dorim sa parasim un canal inchidem fereastra acestuia facind clic dreapta pe numele canalului din Switchbar (bara de sub Toolbar) si apoi alegind optiunea "Close" din meniul care apare sau facind clic pe iconita din stinga meniului "File" si apoi alegind optiunea "Close" din meniul derulant care apare. Alternativ putem sa scriem /part #canal si sa apasam tasta "Enter",rezultatul fiind acelasi si anume parasirea canalului.

  7. COMUNICAREA CU CEILALŢTI INTERNAUŢTI

  Fereastra unui canal este impartita in trei cimpuri, doua asezate orizontal in stinga si unul asezat vertical in dreapta. Cimpul vertical contine poreclele internautilor care se afla in camera de discutii. Cimpul orizontal de sus este cel mai mare si contine textul discutiilor purtate pe canal. Cimpul orizontal de jos este cel in care se scriu mesajele cu care contribuim la discutii.

  Comunicarea cu ceilalti internauti este posibila in doua moduri. Cel mai frecvent utilizat este modul de comunicare cu toti internautii prezenti intr-o camera de taifas. Al doilea mod este acela al comunicarii in particular cu unul dintre internautii prezenti intr-o camera de taifas.

  Daca dorim sa participam la discutiile care au loc intr-o camera de discutii scriem in cimpul de jos al ferestrei camerei respective ceea ce avem de spus si apoi apasam tasta "Enter". Ceea ce am scris va fi transmis tuturor celor care sint pe canalul respectiv si va fi afisat in cimpul cel mare al ferestrei canalului. Este indicat sa alegem optiunea "Use multi-line editboxes in chat windows" din cadrul optiunilor mIRC (categoria "Display", subcategoria "Options"). In acest fel, in cazul in care scriem mai mult, liniile de text se deruleaza in jos si nu la dreapta.

  Daca dorim sa discutam in particular cu un anumit internaut avem la dispozitie mai multe variante. Cea mai simpla metoda este sa facem dublu clic pe porecla internautului (care se afla in lista de porecle a canalului pe care sintem). Se va deschide imediat o fereastra de comunicare privata cu internautul respectiv. Stabilirea unei conversatii private este posibila si daca alegem comanda "Query" din meniul care apare atunci cind facem clic dreapta pe porecla unui internaut. Va apare o fereastra de comunicare noua pe care o vom folosi pentru discutia privata. Vom obtine acelasi rezultat daca scriem /query porecla si apasam tasta "Enter".

  Alta varianta, mai eleganta si mai civilizata, pentru a porni o conversatie privata este sa apasam pe butonul "DCC Chat" de pe bara de instrumente, sa scriem porecla pe care internautul o foloseste si sa apasam butonul "OK". Daca persoana cu care dorim sa comunicam este de acord sa aiba o discutie privata se va deschide o fereastra de comunicare unde putem comunica fara ca alti internauti sa poata vedea ce se discuta sau sa poata interveni in discutie. In momentul in care dorim sa terminam discutia privata inchidem fereastra acesteia. Alternativ putem face clic dreapta pe porecla internautului cu care vrem sa discutam si sa alegem comanda "DCC Chat". Vom obtine acelasi rezultat daca scriem /dcc chat porecla si apasam tasta "Enter". Cuvintul porecla din comanda trebuie inlocuit cu porecla internautului cu care vrem sa avem discutia.

  Daca dorim doar sa transmitem un mesaj unui internaut, fara ca sa deschidem o fereastra de comunicare privata folosim comanda /msg porecla mesaj , unde mesaj este mesajul (care evident poate avea mai multe cuvinte) pe care dorim sa-l transmitem.

  Discutiile care au loc intr-o camera virtuala pot fi "inregistrate" si arhivate folosind functia LOG. In fereastra mIRC Options (care apare daca apasam butonul "Options" de pe bara de instrumente) mergem la categoria IRC subcategoria "Logging" si selectam optiunea "Automatically log...Both". In aceasta situatie mIRC va salva discutiile publice si private in niste fisiere cu extensia LOG. Daca de exemplu dorim sa revedem ce am discutat pe canalul #calculatoare din reteaua Undernet in aceeasi fereastra "Logging Options" facem clic pe butonul "View" si apoi dublu clic pe "inregistrarea" #calculatoare.Undernet.log .

  Discutiile care se poarta intr-o camera virtuala se invirtesc in general in jurul unui subiect (numit in engleza "topic") care este stabilit de catre cel care a "infiintat" camera de discutii respectiva. Exprimarea propriilor opinii este libera in anumite limite care sint stabilite de niste internauti care au in grija buna desfasurare a discutiilor. Acestia se numesc "operatori" (sau administratori) si au semnul @ in fata poreclelor lor. Daca de exemplu un internaut foloseste un limbaj neadecvat,se abate de la subiect sau trimite mesaje publicitare el va fi la inceput atentionat si daca continua se vor lua masuri mai drastice. Operatorii pot sa-l dea pe internautul necivilizat afara din camera de discutii pentru un anumit timp (prin comanda "kick") si pot chiar sa-i interzica acestuia accesul in camera (prin comanda "ban").

  8. TRANSFERUL DE FIŞSIERE

  Una dintre cele mai utile facilitati oferite de reteaua IRC este posibilitatea ca internautii sa schimbe fisiere intre ei. Aceasta facilitate a existat inainte de aparitia retelelor specializate in transferul de fisiere (Napster, Gnutella, Freenet, etc.) si continua sa fie si in acest moment modalitatea de schimb de fisiere preferata de majoritatea internautilor.

  Viteza schimbului de fisiere prin IRC depinde de mai multi factori dintre care cel mai important este calitatea conexiunii pe care o au la Internet cei doi internauti implicati in transfer. Este recomandat ca fisierele sa fie arhivate in prealabil si sa nu aiba o dimensiune mai mare de 3-6 MB in situatia in care conectarea la Internet se face prin telefon. Trimiterea sau primirea unui fisier pot fi intrerupte in mod voluntar daca viteza este prea mica.

  Sa presupunem ca sintem conectati la un canal de discutii si dorim sa trimitem un fisier unui internaut care este si el conectat la acelasi canal. Apasam butonul "DCC Send" din bara de instrumente si va apare o minifereastra. Aici completam in cimpul "Nick" porecla internautului caruia dorim sa-i trimitem fisierul, apoi selectam fisierul de trimis si in final apasam butonul "Send". Se va deschide o fereastra mai mare care ne va arata progresia transmisiei fisierului,fereastra pe care o inchidem dupa ce fisierul a fost transmis in totalitate. Initierea transferului se poate realiza si daca facem clic stinga (pentru selectare) apoi clic dreapta pe porecla unui internaut si din meniul derulant alegem comanda "DCC Send".

  In situatia in care cineva doreste sa ne trimita un fisier vom vedea ca mai intii apare o minifereastra in care sintem intrebati daca acceptam fisierul respectiv. Daca acceptam (prin apasarea butonului "Accept") atunci va apare o fereastra mai mare unde se va vedea progresia transferului fisierului, fereastra care trebuie inchisa dupa terminarea transferului. Fisierul este salvat in dosarul C:\Program Files\mIRC\download. Daca dorim sa refuzam fisierul va trebui sa apasam butonul "Cancel". Daca dorim ca internautul care doreste sa ne trimita fisierul sa nu ne mai deranjeze cu alte oferte va trebui sa apasam butonul "Ignore".

  Este recomandat ca toate fisierele primite prin intermediul IRC sa fie scanate cu un antivirus (cu definitiile virusilor actualizate) inainte de deschiderea lor. De asemenea este recomandat sa nu se primeasca fisiere decit de la persoane de incredere. Exista situatii in care imediat ce am intrat pe un canal se gasesc "binevoitori" care se ofera se ne trimita un fisier interesant. De cele mai multe ori astfel de fisiere sint sau infectate cu virusi sau sint scripturi care le permit celor care le trimit sa aiba acces la calculatorul internautului care accepta sa primeasca un astfel de fisier.

  Pe IRC exista si canale specializate in transferul de fisiere. In aceste canale exista internauti cu conexiuni bune si cu colectii mari de fisiere ale caror calculatoare actioneaza ca servere de fisiere (a nu se confunda cu serverele IRC) trimitind fisiere oricarui internaut care solicita acest lucru. Fisierele disponibile sint de tip TXT (sau RTF,DOC) in cazul in care contin carti,de tip MP3 (sau WMA,OGG) daca contin melodii,de tip MPG (sau AVI,DAT,etc.) daca contin filme si de tip JPG (sau BMP,GIF) daca contin poze. Fisierele care contin carti sau programe sint de obicei arhivate in format ZIP,RAR sau ACE.

  Internautii care au servere de fisiere "isi fac reclama" trimitind la intervale regulate mesaje (cu fundal colorat) in care specifica tipul si cantitatea de fisiere pe care le au dar si aspecte tehnice cum sint viteza de transfer minima, numarul de internauti care pot fi serviti simultan si cit de mare este coada de comenzi. Daca un server este suprasolicitat si mai multi internauti doresc sa descarce in acelasi timp fisiere se formeaza o "coada" de comenzi. Daca aceasta coada este mare trebuie asteptat mult timp intre comandarea unui fisier si primirea lui. In aceasta situatie este recomandata apelarea la alt server de fisiere.

  Pentru exemplificare vom apela la o situatie ipotetica. Sa presupunem ca in reteaua Undernet se afla un canal cu numele #carti unde se gasesc mai multe servere de fisiere de la care pot fi obtinute fisiere TXT care contin romane, poezii, eseuri, etc. Daca dorim sa solicitam un fisier de la un astfel de server de fisiere trebuie sa ne conectam la un server din reteaua Undernet si apoi sa ne alaturam canalului #carti.

  Pentru a afla care sint serverele active vom astepta aparitia reclamelor sau vom scrie !list si vom apasa tasta "Enter" pentru a grabi aparitia acestora. Retinem numele serverelor si comandam pe rind ofertele de fisiere scriind @server si apasind tasta "Enter". Daca unul din serverele de fisiere are de exemplu numele "ircserv" (fara ghilimele) atunci vom scrie @ircserv. In scurt timp vom primi un fisier arhivat care contine lista de fisiere care pot fi descarcate de pe serverul respectiv. Sa presupunem ca am gasit un fisier cu poeziile lui Eminescu. Titlul acestui fisier este de forma !ircserv Eminescu, Mihai - Poezii (txt).zip . Pentru a comanda aceasta carte copiem titlul in cimpul in care scriem mesajele si apoi apasam tasta "Enter". In acest moment comanda a fost trimisa si in scurt timp va apare o fereastra care ne va intreba daca acceptam un fisier trimis de "ircserv". Apasam pe butonul "OK" si transferul va incepe.

  Daca sintem in cautarea unui fisier si dorim sa aflam (fara a descarca ofertele serverelor) care dintre serverele de fisiere il are in oferta scriem @find cuvint si apasam tasta "Enter". Vom primi in scurt timp raspunsul sub forma de mesaje in fereastra canalului de discutii. In comanda @find cuvint inlocuim "cuvint" cu unul sau mai multe cuvinte cheie. Daca sintem in cautarea poeziilor lui Eminescu vom scrie @find Eminescu Poezii si serverele care au un astfel de fisier in oferta ne vor raspunde cu mesaje in care vor specifica titlurile fisierelor care contin poeziile lui Eminescu. Vom folosi aceste titluri procedind cum este explicat mai sus si vom obtine fisierele dorite.

  9. COMENZI IMPORTANTE : NICK ; ME ; AWAY ; IGNORE ; TOPIC ; WHOIS

  9.1 Comanda NICK

  In cazul in care dorim sa ne schimbam porecla facem clic pe meniul "Commands" si selectam comanda "Change nick" . In fereastra care apare scriem noua porecla si apasam butonul "OK". Alternativ, putem sa scriem /nick poreclanoua si sa apasam tasta "Enter".

  9.2 Comanda ME

  Daca dorim sa comunicam celorlalti internauti ceva despre noi scriem /me actiune (si apasam tasta "Enter") unde in loc de actiune scriem ce facem dar la persoana a treia. Daca avem de ex. porecla "utilizator" si scriem " /me se uita la ceas ", textul care va apare va fi : "utilizator se uita la ceas".

  9.3 Comanda AWAY

  Folosim aceasta comanda in situatia in care nu este posibil sa fim atenti la ce se discuta pe un canal dar nu dorim sa parasim canalul respectiv. Cu aceast acomanda ii atentionam pe ceilalti internauti ca nu putem participa momentan la discutii si nici nu putem trimite sau primi fisiere. Lansarea comenzii se face prin clic pe meniul "Commands" si apoi selectarea comenzii "Set away...On" . Va apare o fereastra unde va trebui sa scriem un mesaj care sa descrie activitatea care ne impiedica sa fim atenti la camera de discutii (de ex. "compune un mesaj mel, se intoarce in 5 minute") si apoi sa apasam butonul "OK".

  Comanda AWAY este extrem de utila pentru ca ori de cite ori un internaut incearca sa ne conecteze pentru o discutie privata sau un transfer de fisierere el va primi automat un mesaj in care se spune ca sintem indisponibili, mesaj care este de genul ***utilizator is away : compune un mesaj mel, se intoarce in 5 minute. Daca am terminat activitatea care ne preocupa si dorim sa participam la discutii din nou atunci trebuie sa anulam comanda AWAY prin clic pe meniul "Commands" si apoi selectarea comenzii "Set away...Off " . Alternativ se poate scrie /away actiune si se apasa tasta "Enter" pentru lansarea comenzii AWAY si /away si se apasa tasta "Enter" pentru anularea ei.

  9.4 Comanda IGNORE

  Aceasta este una dintre comenzile cele mai utile si scopul ei este sa ne scape de internautii necivilizati sau de aceia cu care nu dorim sa avem de-a face. Exista situatii in care dupa ce ne-am alaturat unui canal observam ca primim subit oferte de transfer de fisiere de la necunoscuti sau observam ca se deschid ferestre care contin oferte publicitare (care contin de ex. adresa unui sit Web). Fisierele pe care sintem indemnati sa le primim sint de obicei virusate sau contin scripturi periculoase. In aceasta situatie putem sa respingem ofertele de fisiere si sa inchidem ferestrele publicitare. Putem avea insa surpriza sa vedem ca lucrurile nu se opresc aici si ca primim de la aceleasi persoane alte oferte de fisiere si ferestre publicitare.

  Daca primim o oferta de transfer de fisier pe care nu o dorim sau o oferta de conversatie privata de la cineva cu care nu dorim sa discutam va trebui sa apasam pe butonul "Ignore" si nu pe "Cancel". Internautul necivilizat nu va mai putea pe viitor sa ne contacteze in nici un fel.

  Daca intr-un canal de discutii nu mai dorim sa vedem ce scrie un internaut atunci facem clic dreapta pe porecla sa si alegem din meniul derulant care apare optiunea "Control" si apoi comanda "Ignore". El este ignorat complet si din acel moment "nu mai exista" pentru noi adica nu vom mai vedea ce scrie si nu vom mai putea fi contactati de persoana in cauza.

  In situatia in care dorim sa nu mai ignoram un numit internaut facem clic dreapta pe porecla sa si alegem din meniul derulant care apare optiunea "Control" si apoi comanda "Unignore". Din acel moment vom vedea ce scrie si vom putea fi contactati de persoana in cauza.

  9.5 Comanda TOPIC

  Este folosita daca dorim sa stabilim sau sa schimbam subiectul de discutie intr-o camera virtuala. Scriem /topic #canal subiect si apasam tasta "Enter" si subiectul este fixat sau schimbat,dupa caz.In loc de " #canal "scriem numele canalului, iar in loc de "subiect" scriem un cuvint sau o propozitie care exprima cel mai bine subiectul discutiilor purtate pe canalul respectiv. In anumite canale stabilirea si schimbarea subiectului pot fi facute doar de operatori.

  9.6 Comanda WHOIS

  Este folosita daca dorim sa aflam informatii despre un internaut. Se lanseaza cel mai simplu daca facem clic stinga pe porecla unui internaut (pentru a o selecta), apoi clic dreapta pe aceasta (pentru a apare un meniu derulant) si alegem din meniul derulant comanda WHOIS pe care facem clic stinga. Alternativ,putem sa scriem /whois porecla si sa apasam tasta "Enter".

  Informatiile cerute apar in fereastra de comunicare cu serverul (deci nu in fereastra canalului) si sint reprezentate de datele completate de internautul respectiv in cimpurile speciale de identificare din mIRC Options. Ele sint informatii reale sau fictive (cel mai frecvent). De cele mai multe ori singura informatie valabila este adresa de Internet a calculatorului pe care il foloseste internautul, adresa din care deducem tara in care se afla acesta.